StartpaginaARCHIEF 3.2013 - Den Haag

IMPRESSIE VAN DE EXCURSIE IN DEN HAAG

Ruim 50 mensen togen 25 mei naar Den Haag voor een ééndaagse orgelexcursie volgens de beproefde formule, zoals de stichting Internationale Orgelreizen (SIO) die hanteert:

bezoek van de mooiste orgels op de mooiste plaatsen, toegelicht en bespeeld door een top-organist met een voor elk orgel uitgelezen programma.

Het reisdoel was dit keer Den Haag, een plaats die nog nooit eerder in het kader van een SIO-reis was bezocht.
Het programma kon worden beschouwd als een prelude op de komende najaarsreis naar Normandië.

Theo JellemaGotische Zaal

Als eerste werd de historische Gotische Zaal van de Raad van State bezocht waar een Bätz-orgel pronkt. Theo Jellema speelde er werken van Rinck en Mendelssohn en improviseerde op het lied ‘De winter is vergangen’. De enthousiaste gastheer van de Raad van State gaf het gezelschap ook nog een korte rondleiding door de historische balzaal van het paleis.

aandachtig gehoorGotische Zaal

Theo Jellema bespeelt het Bätz-orgel orgelfront speeltafel


De tweede bestemming was de Oudkatholieke schuilkerk, een verborgen juweel met een schitterend Garrels-orgel, waarop Theo Jellema werken van Bach en Hanff speelde.

Oudkath. schuilkerk, Garrelsdetail Garrels-orgel   klavieren


Na de gezamenlijke lunch in het Wapen van Den Haag was de Waalse Kerk de derde te bezoeken locatie. Op het Cavaillé-Coll-orgel speelde Theo werken van Salomé en Vierne. In Normandië zullen we ook een aantal andere Cavaillé-Coll orgels bezoeken.

Waalse Kerk, den HaagDe laatste te bezoeken kerk was de schitterende St. Jacobuskerk, waar een Adema/Maarschalkerweerd-orgel staat. Na 3 delen uit de eerste Symphonie van Vierne besloot Theo Jellema de concert-reeks met meditatieve werken van de Nederlandse componisten Henk Vermeulen en Jan Welmers.

Vier totaal verschillende historische instrumenten met karakteristieke klankkleuren, die overtuigend en perfect worden gedemonstreerd met muziek van het hoogste niveau: voor de orgelliefhebber is er nauwelijks een beter bestemming van een zaterdag denkbaar.

Uit de reacties van de deelnemers bleek dat een ééndaagse orgelexcursie in het voorjaar, die als herhaalde proef voor de tweede keer werd georganiseerd, zeker voor herhaling vatbaar is. Begin 2014 zal onder andere op deze website het reisdoel voor 2014 bekend worden gemaakt. (CMV)

St. Jacubus , met vlagKlik hier om naar boven te gaan.


Printerversie