StartpaginaARCHIEF REIZEN 2.ARCHIEF 2A 2018-2022orgelreis 2023

IMPRESSIE ORGELREIS 2023

Onze Orgelreis nr. 38, naar Ostfriesland, (gerealiseerd op maandag 2 t/m zaterdag 7 oktober 2023) ligt weer achter ons. Het was een uitstekend verlopen reis in een harmonieuze en welluidende sfeer. Bovendien in een fraaie streek die landschappelijk en cultuur-historisch veel verwantschap heeft met onze provincie Groningen.

Op deze eerste dag bezochten we in de middag in Weener het Organeum en vervolgens aldaar ook de Sankt Georg-kirche. Daarna werd de reis vervolgd naar Aurich voor het inchecken bij
Hotel Am Schloss ’ (****) te Aurich.

NordenReisplan kerken en orgels

Net als in de provincie Groningen zijn er ook in Ostfriesland een groot aantal historische orgels uit verschillende eeuwen, zie ook het overzicht op Wikepedia. Uit de lange groslijst is een keuze gemaakt door onze organist Frank van Wijk met als streven orgels uit diverse tijdsperioden aan bod te laten komen, zoals die in de Noordwesthoek van het gebied (Krummhörn) met de oude orgels te Rysum, Uttum en Osteel. Aan de Noordkust bezochten we het beroemde Schnitger-orgel te Norden alsook orgels in Dornum en Buttforde. Ook het grote romantische orgel te Esens was opgenomen in ons bezoekprogramma.

Zo bezochten we orgels in
Hage (St. Ansgarius), Marienhafe,Osteel, Uttum,Pilsum,Groothusen, Rysum,Westerhusen, Loga-Leer, Leer en Papenburg. Als "vrije tijd voor ontspanning" was ruimte ingepland in Greetsiel, Leer, en Aurich. Conform de planning werd op zaterdag 7 oktober Nerderland keurig op tijd weer bereikt voor een lunch in Zuidbroek nabij Groningen.

Het was een boeiende reis met veel luistergenoegen, uitstekend verzorgd door onze "huisorganist" Frank van Wijk. Maar ook de algehele organisatie van de reis was voortreffelijk ontwikkeld en uitgevoerd door het Bestuur. Daarvoor was de waardering van de deelnemers uiteraard zéér groot. Deze 38e reis was met recht een eersteklas visitekaartje voor de Stichting Internationale Orgelreizen.

Osteel   


(Excuses voor fotokwaliteit

Door een klein mankement aan de gebruikte (nieuwe) fotocamera, hetgeen eindigde in een spontane algehele reset van de camera inclusief de instellingen, is de kwaliteit van onderstaande foto's helaas wat minder dan gewenst, excuses hiervoor.

Staalkaart bezochte orgels

Weener, Sankt Georg
Hage, St. Ansgarius
Dornum, St. Bartolomaüs
Esens, St. Magnus
Buttforde, St. Marien
Marienhafe, St. Marien
Osteel, St. Warnfried
Norden, St. Ludgeri
Uttum, St. Paulus
Pilsum, St. Stephanus
Groothusen, St. Petrus
Rysum, Dorfkirche
Westerhusen, Ev.ref, Kirche
Loga (Leer), Sankt Marien
Leer, Lutherkirche
Leer, Grosse Kirche
Aurich, Lambertikirche
Papenburg, Kath. Kirche st. Antonius


ReisimpressieKlik hier om terug te gaan naar bovenaan deze pagina.


Printerversie