StartpaginaARCHIEF REIZEN 2.Reizen 2014 t/m 2017orgelreis 2017

REISIMPRESSIE

De Orgelreis-2017 werd op zondagmiddag 22 oktober gestart vanaf NS-station Amersfoort. Na (onderweg) een bezoek aan het oudste orgel in Europa, gesitueerd in de plaats Ostönnen (in de Sankt Andreaskirche, orgel uit circa 1430) werd van zondag op maandag op uitstekende wijze overnacht in Maritim Hotel in Bad Sassendorf en van daaruit kwamen we in de loop van maandag in Dresden aan. Onderweg werd het zeer welluidende "Trost"-orgel in Waltershausen bezocht.
In de loop van de week bezochten we orgels in Grosshartmansdorf, Zethau, Marienberg, Frauenstein, Rotha, (twee kerken, te weten de Georgenkirche en Marienkirche), Altenburg, Freiberg (twee kerken: Petrikirche en Dom); 's avonds bezochten we in de Dom van Freiberg een concert /Abendmusik m.m.v. Stadtsingechor Halle. Tijdens dit concert beleefden velen van ons vooral het slot als een sterk ontroerende ervaring. Aan dit zeer geslaagde concert verleende onze organist Frank van Wijk ook zijn medewerking als kundige bespeler van het grote orgel.
In de daarop volgende dagen bezochten we nog kerken in Dresden (Frauenkirche, Hofkirche). Tijdens de terugreis werd het bijzondere orgel van Stormthal (Kreuzkirche) nog bezocht en beluisterd.
Het was een zonder meer indrukwekkende reis met diverse toporgels, een toporganist( Frank van Wijk, die voortdurend en uiterlijk onvermoeibaar op uitstekende wijze een breed orgelrepertoire ten gehore bracht, aangepast aan de onderhanden instrumenten.
De sfeer onder de ruim zestig deelnemers was weer erg hartelijk en vriendschappelijk. De keuze van de hotels en de vorm van (dinerbuffet-)maaltijden verdienen - allerwegen gehoord - zeker ook een compliment: deze formule is beslist voor herhaling vatbaar. Bijna volledig conform de planning kwamen we weer op tijd in Amersfoort aan om van daaruit het laatste traject naar huis met openbaar of privévervoer aan te vangen.
De eindconclusie was dan ook breed gedragen: enigszins vermoeid maar zéér, zéér voldaan. Op de veelbelovende orgelreis in 2018 zal zeker weer door velen worden ingeschreven.
(Bron: een deelnemer)

MarienbergDOWNLOADEN GROEPSFOTO 2017

U kunt de groepsfoto-2017 (hieronder; met dank aan Nicolien Beyderwellen) downloaden door op de foto met de rechter muisknop op te klikken en de foto vervolgens via het dan verschenen menu op te slaan op uw eigen PC.
Downloaden van foto's is overigens mogelijk voor de meeste foto's in onze website. Denkt u -als u dit doet - wel aan de foto/auteursrechten? Voor alle publicaties, het vermenigvuldigen op welke (digitale) wijze dan ook, en verder het gebruik voor commerciële doeleinden dient u eerst toestemming te vragen aan het bestuur.

Mede door een technisch mankement in de camera van de webmaster kunnen we u helaas geen extra foto aanbieden waarop (nagenoeg) alle deelnemers afgebeeld staan.

LINKS MBT REIS 2017

De orgelreis van 2017 voerde ons naar Sachsen, een regio met een bijzonder rijk orgelbezit. In het programma van de Orgelreis-2017 is uiteraard ruime aandacht uitgegaan naar de orgelbouwer Gottfried Silbermann, van wie we een aantal belangrijke instrumenten bezochten in Dresden, Freiberg (Dom, Nicolaï- en Jakobikirche) en enkele kleinere plaatsen. Daarnaast was er ook aandacht voor instrumenten van orgelmakers uit latere perioden, zoals Oehme, Schubert (Marienberg), en Kreutzbach (Frauenstein).
Tijdens de heenreis is ook het unieke laatgotische orgel van
Ostönnen (bij Soest, Duitsland) bezocht.
Hier nog een link naar de instrumenten van de orgelmaker
Heinrich Gottfried Trost in Waltershausen en Altenburg.


Frauenkirche, Dresden ORGELREIS 2017

OstönnenWaltershausenGrosshartmansdorfZethauMarienbergFrauensteinrötha, beide kerkenAltenburg (in kerk)

alt.1 alt. 2 alt. 3
alt.4 alt. 5 alt. 6
alt. 7 alt. 8 alt. 9
alt. 10 alt. 11 alt. 12


altenburg

alt. 13 alt. 14 alt. 15
alt. 16 alt. 17 alt. 18
alt. 19 alt. 20 alt. 21


Freiberg (2 kerken)dresden stadStörmthaldresden

     


diversenKlik hier om naar boven te gaan.


Printerversie